+31 (0)6 27390566 tinie@10voorsupport.nl
twijfels over het ondernemerschap als starter

Ik ben een startend ondernemer, ook al ben ik nu bijna een jaar zelfstandige. Het afgelopen jaar heb ik veel emoties en uitdagingen meegemaakt en heb ik de welbekende 7 kleuren angst …. gehad.

In het begin werd ik overspoeld door twijfels:

  • Zou ik wel genoeg waarde kunnen bieden?
  • Zijn mijn vaardigheden echt van toegevoegde waarde?
  • Doe ik er wel toe als ondernemer?

Deze vragen knaagden aan mijn zelfvertrouwen. Het leek alsof ik constant mijn eigen capaciteiten in twijfel trok zelfs na het leveren van succesvolle diensten.

Wat mij hierbij heeft geholpen is het erkennen van mijn successen, hoe klein ze ook waren. Ik leerde dat het belangrijk is om niet alleen te focussen op wat ik nog moet bereiken of wat mis gaat, maar ook op de mijlpalen die ik al heb bereikt. Het ontvangen van positieve feedback van mijn klanten herinnerde mij eraan dat ik daadwerkelijk een verschil maak.

Het delen van mijn twijfels en ervaringen met mede-ondernemers, zowel startende als ervaren ondernemers, was voor mij heel fijn. Ik ontdekte dat zelfs ondernemers die al jaren ondernemen vergelijkbare struggles meemaken. Het blijkt dus, of je nu net gestart bent of al lang onderneemt de zoektocht naar zelfvertrouwen een uitdaging is waar we allemaal mee te maken hebben.

Ik weet inmiddels dat het begrijpen van mijn eigen waarde belangrijk is voor mijn zelfvertrouwen. Het is mijn persoonlijke proces van groei en zelfontdekking. En die 7 kleuren angst zullen nog weleens voorbij komen maar ik weet dat het erbij hoort.